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MEMORANDUM 

 

TO: William T. Reynolds, Jr. 
Speaker of the House  

American Academy of PAs 

FROM: Matthew R. Elkin 

DATE: January 6, 2020   

SUBJECT: SR-2255 
 

 

 
In response to a challenge regarding the validity of SR-2255 and whether it is in compliance with AAPA 

bylaws, per your request we provide the following information and analysis.  
   

  

I. Relevant Bylaws and Policies  

Article VI, Section 2 of the AAPA Bylaws provide that the composition of the AAPA House of Delegates 

(“HOD”) shall be as follows:   

The voting membership of the House of Delegates shall consist of the immediate past and 

current House Officers, one delegate elected by each officially recognized specialty 

organization, one delegate elected from each caucus, delegates elected from 
Chapters, and delegates elected from the Student Academy of the AAPA. All delegates, 

other than those of the Student Academy, shall be fellow members of the Academy. 
Student delegates shall be student or fellow members of the Academy. The delegates 

from the Chapters, specialty organizations, and caucuses are elected by the 

fellow members of those organizations.1 

Article VII, Section 2, of the AAPA Bylaws states:  

Dual Roles with AAPA Constituent Organizations. Members of AAPA’s Board of Directors may not 
hold elected voting positions in the Academy’s constituent organizations (COs). Directors may 

hold elected or appointed non-voting positions in the Academy’s COs.2  

“Constituent organizations” is defined as consisting of “state, the District of Columbia, U.S. territories and 

federal services chapters; specialty organizations; caucuses; and special interest groups; as defined in 

AAPA policy.”3  

“Constituent organizations” are further described in BA-2300 where there is also no statement that the 

HOD is a “constituent organization.”   

 
1 AAPA Bylaws, Article VI, Section 2 (bold emphasis added). 
2 AAPA Bylaws, Article VII, Section 2(bold emphasis added). 
3 AAPA Bylaws, Article IV. 
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SR-2103 states: 

The members of the House of Delegates are considered fiduciaries of AAPA when they 

are exercising that authority granted to them in the articles of incorporation and are subject to 
fiduciary duties with respect to that limited authority. Further, meetings of the House of 

Delegates must be treated as director meetings to the extent that the House of Delegates 

is acting to enact policies establishing the collective values, philosophies, and principles of the PA 

profession.   

Bylaw Article VI, Section 1 states: 

The House of Delegates shall be solely responsible for establishing such rules of procedure, 

which are not inconsistent with these Bylaws, the Articles of Incorporation, or existing law, 
as may be necessary for carrying out the activities of the House (i.e. House of Delegates 

Standing Rules).” 

SR-2255 states:  

In accordance with Bylaws Article VII, Section 2, current members of AAPA’s Board of Directors 

may not serve as a delegate from a constituent organization.  

II. Analysis 

SR-2255, like all subordinate governing policies, is subject to higher authority governing documents such 

as the Bylaws and the Articles of Incorporation. In this case, SR-2255 is inconsistent with both Article VI, 

Section 2 and Article VII, Section 2 of the AAPA Bylaws. 

Bylaws Article VI (the article pertaining to the HOD) states the composition of the HOD:  

Article VI, Section 2: Composition. The voting membership of the House of Delegates shall 

consist of the immediate past and current House Officers, one delegate elected by each 

officially recognized specialty organization, one delegate elected from each caucus, 

delegates elected from Chapters, and delegates elected from the Student Academy of AAPA.  

This bylaw provision states who is a delegate in the HOD – in this case those elected by each of the 

specialty, caucus and chapter organizations.  

The restrictions on those delegates are also stated in that bylaw – in this case that they must be AAPA 
members and elected by the fellow members of those organizations. There are no other restrictions or 

qualifications on the HOD composition.  

Bylaws Article VII (the article pertaining to the Board) is entitled, and refers to, AAPA Constituent 

Organizations: 

Article VII, Section 2: Dual Roles with AAPA Constituent Organizations. Members of AAPA’s Board 
of Directors may not hold elected voting positions in the Academy’s constituent 

organizations (COs). Directors may hold elected or appointed non-voting positions in the 

Academy’s COs.  

This bylaw provision precludes a Board member from serving the “Dual Role” on the Board and in an 

elected voting position “in” a constituent organization. Board members are not precluded from serving 
concurrently in any body that is not a constituent organization. Although a constituent organization elects 

delegates to serve in the HOD, the HOD is part of the AAPA and not a constituent organization. HOD 
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delegates are elected voting positions in the HOD, in the AAPA, not in the constituent organization or any 

body within a constituent organization.  

Indeed, when delegates are serving in the HOD, they are reminded in SR-2103 that “members of the 
House of Delegates are considered fiduciaries of AAPA” (not fiduciaries of a constituent 

organization) to “enact policies establishing the collective values, philosophies, and principles of the PA 

profession.”   

By contrast, the recent SR-2255 states:  

In accordance with Bylaws Article VII, Section 2, current members of AAPA’s Board of Directors 

may not serve as a delegate from a constituent organization. 

This new rule intends to change the composition of HOD and exclude Board members from serving as an 
HOD delegate when they meet the conditions and qualifications in the bylaw governing HOD composition 

Article VI, Section 2.  

Any change or limits on the composition of who can serve in the HOD would have to be implemented 
through a modification of that bylaw provision. If the fiduciaries at the HOD and the Board, who 

approved Article VII, Section 2, intended to modify the composition of the HOD, as SR-2255 intends to 
do, they could have amended the Bylaws pertaining to the composition of the HOD to impose any 

additional qualifications or exclusion on the composition of the HOD, but they did not.  

Furthermore, the bylaw provision referenced in SR-2255 (“In accordance with Bylaws Article VII, Section 
2”) is the Article referring to the Board not Article VI, which pertains to the HOD. And SR-2255 makes no 

reference to the HOD at all. Instead it imposes a condition or qualification on the members of the Board -
- namely, that directors may not “hold elected voting positions in the Academy’s constituent 

organizations.” If Article VII, Section 2 were to apply to the HOD, it would have to at least reference 

the HOD – but it does not.  

III. Conclusion 

Since SR-2255 is inconsistent with the AAPA bylaws, I recommend that SR-2255 be rescinded as soon as 

is practical.  

Any rescission action must be taken at an in-person or telephonic meeting (where attendees can all 
“simultaneously hear each other”) or by unanimous written consent of all delegates (required for actions 

without a meeting).4 Both of these options present their own unique challenges that may not present a 

comprehensive discussion and understanding of the issue at hand. Thus, the soonest possible time to 

rescind SR-2255 would be as the first item of business at the next in-person HOD meeting in May 2020.  

In order to propose a change to the composition of the HOD by putting limitations on the delegates that 
may serve in the HOD, this may be properly accomplished by amending Article VI, Section 2 of the AAPA 

Bylaws. 

 
4 The HOD is considered a fiduciary body and must conduct its meetings in compliance with NC §§55-8-

20 and 55-8-21 which require actions be taken at a meeting or by unanimous written consent.  


